Arkitek(gå)tur – 5 ældre bygninger i København

Dette indlæg er en lille kick-start-inspiration til dig som elsker smuk arkitektur af ældre dato. Én af mine kæpheste er at kombinere en ny bevægelsesvaner med en interesse da det giver større chance for at holde fast,  Hvis din interesse er at se smukke bygningsværker, kan du læse med her – hvor der kommer fem forslag til 5 klassiske bygningsværker som kunne være mål for nogle gåture i København.

1: Københavns Observatorium

Hvis du ofte færdes i København K har du nok passeret denne bygning ofte. Men det er ikke sikkert du har bemærket den. På Østervold – mellem Botanisk have og Øster Voldgade har Københavns observertorum ligget siden 1861 og fungerede som Universitets observatorium ind til 1996. Udover at se bygningerne kan du også nyde udsigten over til Rosenborg, sammen med den smukke statue af Tycho Brahe som H.V. Bissen har formgivet.

2: På Østre Farimagsgade ligger de bygninger der engang husede Københavns Kommunehospital. Hospitalet blev nedlagt i 1999 og i dag bruges bygningerne dels af Københavns Kommune og Københavns Universitet. Jeg holder meget af området pga. den særlige rolige oplevelse det er at gå derinde at jeg befinder mig midt i Københavns centrum. Hvis du er interesseret i at vide mere om historien og arkitekturen er der meget spændende vide af finde ved at søge på google.

3: Grundtvigs kirke som ligger i Bispebjerg i Københavns Nord Vest kvarter. Det er et imponerede kæmpestort bygningsværk, bestående af mursten – rigtig mange mursten – faktisk er der brugt 5 milioner gule eksemplarer, som som alle er slebet i hånden inden de blev placeret i som en lille vigtig brik i dette mindesmærke, for salmedigteren Nikolai Frederik Severin Grundtvig. Hvert år ligger 30.000 mennesker vejen forbi denne – efter min mening – fantastiske kirke. Hvis du ikke har været én af de besøgende endnu, vil jeg varmt anbefale dig at opleve dette på en gang storslåede og meget enkle bygningsværk.

4: “Enkelt” er ikke et ord jeg vil bruge til at beskrive  Marmor kirken med. Frederiks kirke – som er det officelle navn – er overdådig på alle måde. Til at starte med har den én af de mest prominente placeringer i København, med udkig til Amalienborg. Det er som om alle elementer af byggeriet er sat på turbo. F.eks er det kuppelformede tag er beklædt med kobber, og derudover er der påført en masse forgyldte detaljer. På indersiden er loftet overdådigt udsmykket bla. med malerrier af kunstmaleren C.N. Overgaard, ind i mellem de mange forgyldinger og krummelure. 

Turforslag: Start ved Østerport metrostation, gå omkring Kastellet, langs havekajen og kryds op igennem Amalienborg slotsplads til Marmorkirken. Ca. 3 km

5: Bispbjerg hospital

Den sidste gå-turs mål er ikke én men mange fine bygninger. På hele Bispebjerghospitals område, er nemlig strøet smukke huse rundt omkring, så der er nok at lade øjnene gå på opdagelse i. De ældste huse som har godt 100 års historie gemt i murstenen, er efter min mening en lille arkitektonisk skat. Det er ikke huse med guld belagte guldbelagte detaljer og kobber tage. I stedet er det håndværk fra den gang hvor dekoration af murstenshuse var i højsæde. Når du først begynder at lægge mærke til de små detaljer der er lagt ind i de gamle vægge, kan man slet ikke blive færdig med at finde borter, hjerter, stjerne og mønstre i de fine bygninger.

Jeg vil ønske dig rigtig god tur

Kilder:

Kend København

Københavns universitet

Artikel fra Jyllands Posten d. 22.10.1998

Grundtvigs kirke

Wikipedia

Categories: Ikke-kategoriseret